Kindertehuis Nepal

Zoals de meeste van jullie weten, was ik in februari 2004 op vakantie in Nepal. Ik heb daar onder meer een weeshuis bezocht, opgezet door de Nederlander André Renting. Door zijn werk als reisleider zag hij veel misstanden in o.a. Nepal en hij wilde daar graag iets aan doen. Hij besloot dan ook een stuk land aan te kopen en heeft daarop in samenwerking met de lokale bevolking een weeshuis gebouwd. Het weeshuis heet Ketaaketighar Nepaalmaa (kindertehuis in Nepal) en ligt in Sauraha, Chitwan.

Nepal is een van de armste landen ter wereld. Het Himalayagebergte laat maar weinig infrastructuur toe en daardoor is er weinig tot geen in- en export. Vooral hoog in de bergen is het moeilijk om in het levensonderhoud te voorzien: men kan er haast niets verbouwen en is totaal afhankelijk van de handel door middel van ezelkaravaans. Kortom, het leven is er hard en voor velen een strijd om te overleven, maar ondanks dit alles zijn de mensen er erg vriendelijk en positief. Dit lezende zal het jullie niets verbazen dat er nauwelijks geld is om een extra mond te voeden.
Wezen komen dan ook vaak terecht op straat en worden aan hun lot overgelaten. Daarnaast is het vaak zo dat als de man overlijdt, de vrouwen de hele dag op het land moeten werken om te kunnen overleven, waardoor ze geen tijd voor de kinderen hebben.

 

Kindertehuis Nepal

Het weeshuis van André richt zich op deze twee categorieën kinderen. Er is plek voor 45 kinderen, momenteel zijn er 15 kinderen ondergebracht en ontvangen 13 kinderen gesubsidieerde scholing. Het tehuis ziet er heel goed uit, is schoon en de kinderen worden opgevangen en begeleid door een Nepalese huisvader en -moeder. Er is een speeltuin aangelegd en er is genoeg ruimte om te spelen. De kinderen gaan momenteel naar de plaatselijke school.

Inmiddels is er naast het weeshuis nog een stuk grond aangekocht met de bedoeling er een school te stichten voor zowel de weeskinderen als betalende kinderen van buitenaf. Met dit inkomen wil men uiteindelijk het hele project gaan financieren. Voorlopig is men echter nog afhankelijk van met name donaties uit Nederland. Daarvoor organiseert André in Nederland regelmatig acties.

Wat ik van dit project gezien heb, is dat het goed georganiseerd is. Er wordt heel hard gewerkt en de plaatselijke bevolking steunt het project zover ze kan. Ik heb met de kinderen gesproken. Ze zijn natuurlijk erg verlegen, maar lijken gelukkig. Ze zijn blij met een eigen plekje, wat aandacht en onderwijs. Ik heb daarom zelf besloten dit project financieel te ondersteunen, vooral ook omdat ik weet dat het geld direct aan het project ten goede komt. André houdt de donateurs persoonlijk op de hoogte middels een nieuwsbrief.

Ik hoop langs deze weg meer mensen enthousiast te maken en te stimuleren om eenmalig, of liever nog regelmatig een donatie te storten t.b.v. weeshuis Ketaaketighar. Deze donatie kan worden overgemaakt op rekeningnummer 107679647, rabobank 3062 LC Rotterdam. Het project staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Rotterdam, onder nummer 24337020. Verder is er een website klik hier maar.

Misschien zijn er ook mensen die dit tot hun project willen maken op een school of bijvoorbeeld een sponsorloop willen organiseren. Alle goede ideeën zijn meer dan welkom. Iedereen die interesse heeft kan met mij contact opnemen.
T (0344) 68 98 00
libein-massagetherapie@planet.nl